Wednesday, January 03, 2007

Πρωτοχρονιά στον Κόσμο


Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε όλος ο πλανήτης την άφιξη του νέου έτους. Εκατομμύρια πολίτες ξεχύθηκαν τρισευτυχισμένοι στους δρόμους, επειδή από φέτος θα είναι ένα χρόνο πιο γέροι, και άντε να περνάει ο καιρός μπας και τα κακαρώσουν επιτέλους και δεν χρειάζεται να δουλεύουν όλη μέρα σαν σκλάβοι για να πληρώνουν λογαριασμούς. Στους εορτασμούς παρευρέθησαν, κυρίως, οι μπατίρηδες μετανάστες και τα φτωχαδάκια, γιατί, άμα έχεις λεφτά, σιγά μην τρέχεις στις πλατείες μέσα στην άγρια νύχτα, χειμωνιάτικα, για να ακούς σαχλαμάρες από μαλακισμένες ορχήστρες, παρέα με τις αρκούδες.

Μεγάλο πανηγύρι έγινε στην Times Square της Νέας Υόρκης, αφού είχαν μαζευτεί όλα τα βλαχαδερά της Αμερικής και πίνανε σαν τα ζώα. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια γιατί οι Αμερικανοί έχουν ξεκληρίσει τη μισή υφήλιο τα τελευταία πενήντα χρόνια και, όσο να ‘ναι, φοβούνται για αντίποινα επειδή έχουν τη φωλιά τους χεσμένη. Οι τρομοκράτες δεν εμφανίστηκαν - γιατί είναι και μακριά αυτή η κωλοχώρα -, οπότε κι αυτοί βαρέθηκαν να τους περιμένουν κι άρχισαν να σκοτώνονται αναμεταξύ τους για να πάει καλά η χρονιά.Όταν το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα, οι γιγαντοοθόνες πρόβαλαν το βίντεο του απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσεΐν και οι Νεοϋορκέζοι έδωσαν το φιλί της αγάπης κλάνοντας ασύστολα, ενώ ο ουρανός γέμισε από πυραύλους Πάτριοτ και ό,τι άλλη μπακατέλα τους έχει περισσέψει από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Μετά άρχισαν να κατουράνε ο ένας τον άλλο και έδειχναν τα πουλιά τους και τα κωλομέρια τους στους διερχόμενους οδηγούς.

Οι Ευρωπαίοι υποδέχτηκαν τον νέο χρόνο λίγες ώρες νωρίτερα και μετά πήγανε κατευθείαν για ύπνο, αφενός γιατί είναι σοβαροί ανθρώποι, και αφετέρου γιατί είναι εντελώς ξενέρωτοι. Στο Παρίσι κάτι χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι αλλά αυτοί δεν πιάνονται γιατί είναι ντιπ βλαμμένοι.

Στο Βερολίνο κυριάρχησε το τρελό γερμανικό κέφι διανθισμένο από το γνωστό σε όλους μας λεπτό γερμανικό χιούμορ και οι κάτοικοι έπαιζαν πετροπόλεμο και μαχαίρωναν τους γκασταρμπάιτερ που νομίζουν πως γίναμε όλοι ίσα κι όμοια και ήθελαν να μου γιορτάσουν και το νέο έτος. Ευτυχώς, η Λουφτβάφε έριξε μερικές βόμβες ναπάλμ και πήγαν όλοι στα σπίτια τους για να δείρουν τις γυναίκες τους όπως προστάζει το έθιμο του βλάχικου γάμου.

Φέτος, είχαμε τρελά πανηγύρια στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία που έγιναν επίσημα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αφεντικό τρελάθηκε! Ρουμάνοι και Βούλγαροι βάλανε τα καλά τους και υποδύονταν τους Ευρωπαίους στους δρόμους και στις πλατείες. Εκεί να δείτε ευγένειες και υποκλίσεις! Άφησαν τα νταούλια και χορεύανε βαλς! Βέβαια, τους χάλασε λίγο το γεγονός πως μπήκανε μαζί στην Ευρώπη και δεν μπορούν να πουλάνε μούρη οι μεν στους δε αλλά το αντιπαρήλθαν όπως, άλλωστε, προβλέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο που μας θέλει όλους υποταγμένους και μουγκούς να προσποιούμαστε τους Ωνάσηδες, ενώ χρωστάμε και το κωλόχαρτο.

Οι πιο λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν, όπως ήταν αναμενόμενο, στη χώρα μας. Στην πλατεία Συντάγματος, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης αποθεώθηκε, στην παρθενική του εμφάνιση, από τους Κονγκολέζους μετανάστες και ο ουρανός γέμισε με πυροτεχνήματα, ενώ οι συγκεντρωμένοι έκαναν όλοι μαζί «Αααααααααααα!» και «Οοοοοοοοοοο!», αποδεικνύοντας πως τα επιφωνήματα είναι κοινά σε όλες τις γλώσσες αλλά και αφήνοντας, για μια ακόμα φορά, αναπάντητο το ερώτημα γιατί κανένας λαός δεν κάνει «Ιιιιιιιιιιιι!», όταν βλέπει τα βεγγαλικά. Ο Δήμος Αθηναίων προσέφερε γλυκά στους πειναλέους και στους ζητιάνους αλλά κανείς δεν έτρωγε, γιατί όλοι ήταν θορυβημένοι από τα δελτία ειδήσεων που έλεγαν πως βρέθηκαν δίπλες με αράχνες, κουραμπιέδες με σκουλήκια, και μελομακάρονα με ποντικοκούραδα. Πάντως, όλοι τίμησαν τη βασιλόπιτα γιατί είχαν την περιέργεια να δουν σε ποιον θα πέσει φέτος η κατσαρίδα. Οι Έλληνες κράτησαν την παράδοση και έσπασαν ρόδια στην είσοδο του σπιτιού τους για να τους πάει καλά η χρονιά αλλά πατούσαν τις φλούδες οι ανυποψίαστοι περαστικοί και τα εφημερεύοντα νοσοκομεία τιγκάρισαν από σακάτηδες.

Σε πολλές περιοχές της χώρας αναβίωσαν και φέτος παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα έθιμα. Στην Ψωλοτσακίστρα Καβάλας, οι γριές ξεβρακώνονται και δείχνουν το πράμα τους στους νιους που τις ραίνουν με κοπριά και πετροδολάρια.

Στο Μουνόχειλο Ευβοίας, οι ανύπαντρες κοπέλες φοράνε το βρακί τους ανάποδα και κρεμάνε τις σερβιέτες τους στον γυναικωνίτη για να μη σπάσει η παρθενορραφή.

Στο Ξεκώλωμα Θεσσαλίας, οι γυναίκες φτιάχνουν μια βασιλόπιτα από εμετό και αντί για νόμισμα βάζουν χειροβομβίδα. Όταν ο νοικοκύρης του σπιτιού κόψει τη βασιλόπιτα, γίνεται της πουτάνας από την έκρηξη – το θέαμα είναι φαντασμαγορικό.

Στον Πουτσομεζέ Κομοτηνής, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι αμολάνε αετό από γαλακτομπούρεκο με καλούμπα από λουκούμια για να γλυκάνουν τον ουρανό και να μην τους πέσει στο κεφάλι.

Πολύ συγκινητικό ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος, αφού έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης στην Τουρκία –που αποτελεί το αντίπαλον πέος -, υπογράμμισε πως, αυτές τις μέρες, έχουμε το καθήκον να κοιτάξουμε πλάι μας για να δούμε αν υπάρχει κανας πεινάλας γέρος ή κανας άλλος που είναι του θανατά. Αν εντοπίσουμε καναν τέτοιον πρέπει να πάμε να τον ταΐσουμε με το ζόρι και να τον φλομώσουμε στις ευχές. Αφού περάσουν αυτές οι άγιες μέρες, μπορούμε να τον αφήσουμε να πεθάνει με την ησυχία του - ας έκανε τα κουμάντα του όσο ήταν γερός και να μην τα ‘τρωγε στις πουτάνες.

Εγώ να ευχηθώ λιγότερο πόνο σε αυτούς που πονούν, λιγότερο μίσος σε αυτούς που μάχονται, λιγότερη στέρηση σε όσους στερούνται, λιγότερο πόλεμο, λιγότερο θάνατο, λιγότερη καταπίεση, λιγότερη εκμετάλλευση, λιγότερη δυστυχία και λιγότερη οδύνη. Ίσως τα λιγότερα είναι περισσότερα…

2 comments:

Κατουρημένη ποδιά said...

Να συγχαρώ τους Νεοϋρκέρζους που για ακόμη μία φορά φάνηκαν γενναίοι και βγήκαν στους δρόμους να το γιορτάσουν. Οι πουτάνες ήταν ήδη στους δρόμους, εκτός από αυτές που δουλεύουν σπίτια τους και σπίτια μας. Σύμφωνα με το έγγυρο δελτίο του Star ήταν έξω 700.000 αστυνομικοί και 4 πολίτες..

Διάβασε αυτό. Είναι αντί ευχών - διευχών, αμήν.

http://o-kairos.blogspot.com/2006/12/2007.html

lazinio said...

εχω μείνει άφωνος. τι καιρό θα κάνει αύριο άραγε;